Basketbolun Uzamaya Etkisi Var mı?
- Tuzla Fenerbahçe Okulları
- 3 Şub 2019
- 2 dakikada okunur

Basketbolun Uzamaya Etkisi Var mı?
Ülkemizde ortalama bir erkeğin boyu 1,70; kadının ise, 1,60 kadardır. Beslenme alışkanlıkları, genetik etki ve coğrafi faktörlere göre ülkeden ülkeye boy standartları değişiklik gösterir. Cüce kalmamak ve en azından standart boy oranlarını yakalayabilmek adına erken dönemden itibaren spora başlanması gerekir. Bu bakımdan tercih edilebilecek spor dalı arasında basketbol önemli bir yer tutar.
Neden erkenden başlanılması lazımdır?
Anne ve babaların çocuklarını, ilkokuldan itibaren basket veya voleybol gibi sporlarla tanıştırmaları oldukça önemlidir. Aksi halde basketbol gibi branşların boy uzamasına yönelik etki ve potansiyelinden tam anlamıyla faydalanmak mümkün değildir. Uyluk kemiklerinde bulunan büyüme kıkırdakları, belirli bir yaşa kadar etkin ve aktif olur. Erkeklerde 16,i kızlarda ise en geç 14 yaşına kadar büyüme hormonu salgılanır. Bu dönemlerden sonra ise, büyüme kıkırdakları kapanır ve boy uzaması gerçekleşmez.
Basketbol nasıl bir etki yaratır?
Uyluk kemiklerinde yer alan büyüme kıkırdaklarının olağandan daha iyi bir şekilde çalışmasını etkileyen birkaç faktör vardır. Bunlardan biri, spordur. Atlama ve koşma gibi davranışlar büyüme kıkırdaklarının uyarılmasını sağlar. Böylece, büyüme hormonu salgılanır ve kemik boyu artar. Ancak beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeyen, rahatsızlıkları bulunan çocuklarda büyüme hormonu düzenli olarak salgılanmaz. Bu tip kişilerin öncelikle rahatsızlıklarını tedavi etmek gerekir. Ardından ise, düzenli basketbol yapılarak büyüme kıkırdaklarının sağlıklı çalışması sağlanabilir.
Büyüme kıkırdakları kapandıktan sonra büyüme mümkün mü?
İnsanların en çok merak ettikleri sorulardan biri de budur. Ne zamana kadar büyüyebilirim? Tıbben ve bilimsel olarak büyüme kıkırdakları kapanan birisinin boy atması mümkün değildir. Ancak düzenli spor yapan kişilerin kemik anatomisinde kalınlaşma meydana gelebilir. Bu kalınlaşma sayesinde boyun iki üç santim daha uzaması mümkün olur. Ancak belirli bir dönemden sonra kemiklerin kalınlaşması da mümkün olmaktan çıkar. Dolayısıyla, büyüme tamamen durur. Büyüme durmuş olsa bile geriye dönüş başlayabilir. Sporsuzluk, kemik anatomisi ve iskelet yapısının gücünün azalmasına neden olur. Kas yapısına da etki eder. Bu da, eğrilik ve kemik erimesi gibi rahatsızlıkların oluşmasına sebebiyet verir. Boyda kısalma ve gerileme başlar. Bunlardan korunmak adına da düzenli bir şekilde spor yapılması lazımdır.
Commenti